poniedziałek, 16 lutego 2015

Bułeczki cynamonowe

Na dzisiejsze śniadanie polecam pyszne bułeczki cynamonowe. Każdemu będą smakować. 


SKŁADNIKI:
2 dag drożdży,
1/4 szklanki ciepłego mleka,
1 płaska łyżeczka cukru,
30 dag mąki,
1 jajko,
5 dag masła,
1 łyżeczka cynamonu,
szczypta soli,
cukier puder do posypania.

PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże razem z cukrem rozpuszczam w mleku. Odstawiam do wyrośnięcia. 
2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję jajko, cynamon, sól, miękkie masło oraz rozczyn. Dokładnie wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
3.  Z wyrośniętego ciasta formuję kulki wielkości moreli. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni. 
4. Upieczone bułeczki oprószam cukrem pudrem.

6 komentarzy: