wtorek, 24 lutego 2015

Wiejska zapiekanka z makaronem orkiszowym

Zapraszam na pyszną wiejską zapiekankę. Do jej przygotowania wykorzystałam makaron orkiszowy, można ją jednak przygotować z dowolnego rodzaju makaronu. Zapiekankę można podać na obiad lub ciepłą kolację. 


SKŁADNIKI:
300g ziemniaków,
200g kiełbasy cienkiej,
150g makaronu orkiszowego świderki,
2 cebule,
100g sera żółtego,
sól,
pieprz,
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję w plasterki. Cebulę obieram, kroję w piórka i szklę na oliwie. Kiełbasę kroję w plasterki i podsmażam na oliwie. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Odcedzam. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach.
2. W małych naczyniach żaroodpornych układam naprzemiennie porcję ziemniaków, kiełbasy, cebuli i makaronu. Wierzch zapiekanek posypuję żółtym serem i oprószam solą oraz pieprzem.
3. Zapiekam 20 minut w temperaturze 190 stopni.

2 komentarze: