SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka mąki,
5 dag masła,
2 żółtka,
1,5 łyżki cukru pudru,
2 łyżki kakao,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Krem:
300 ml śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
Dodatkowo:
kakaowa posypka do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę mieszam z kakao i łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder, śmietanę
oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto.
- Ciasto
rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Ciastem wykładam foremki na
babeczki. Piekę 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- Schłodzoną
śmietanę mieszam z kawą. Ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder. Krem
przekładam do rękawa cukierniczego.
- Kremem
wypełniam wnętrza upieczonych babeczek. Wierzch ciastek posypuję kakaową
posypką.
Mniam, kradnę kilka na deser :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń