niedziela, 22 lutego 2015

Kakaowe babeczki z kremem kawowym

W niedzielne popołudnie zapraszam wszystkich na babeczki z kremem kawowym. Są szybkie i łatwe do przygotowania. 


SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka mąki,
5 dag masła,
2 żółtka,
1,5 łyżki cukru pudru,
2 łyżki kakao,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Krem:
300 ml śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
Dodatkowo:
kakaowa posypka do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Mąkę mieszam z kakao i łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto.
  2. Ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Ciastem wykładam foremki na babeczki. Piekę 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Schłodzoną śmietanę mieszam z kawą. Ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder. Krem przekładam do rękawa cukierniczego.
  4. Kremem wypełniam wnętrza upieczonych babeczek. Wierzch ciastek posypuję kakaową posypką.

2 komentarze: