SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków,
2 marchewki,
2 cebule,
1 burak ćwikłowy,
25 dag kiełbasy cienkiej,
20 dag boczku wędzonego,
1 pęczek natki pietruszki,
4 łyżki smalcu,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
- Warzywa obieram. Ziemniaki kroję w ćwiartki. Marchewkę, buraka i kiełbasę kroję w plastry. Cebulę kroję w piórka, a boczek w paski.
- Na
dno garnka wrzucam smalec. Nakładam porcję ziemniaków, porcję cebuli,
kiełbasy, marchewki, buraka oraz boczku. Posypuję posiekaną natką
pietruszki. Oprószam solą i pieprzem. Znów nakładam kolejną warstwę
ziemniaków i pozostałe składniki. Tak postępuję, aż do wyczerpania
składników.
- Wierzch
oprószam solą oraz pierzem. Garnek przykrywam i stawiam na małym ogniu.
Duszę do miękkości.
świetny przepis, prosty i jednogarnkowy, uwielbiam takie!
OdpowiedzUsuń