poniedziałek, 23 lutego 2015

Ziemniaki po cabańsku

Ziemniaki po cabańsku to potrawa regionalna Ziemi Chrzanowskiej. Powszechnie znane są jako prażone, duszonki lub pieczone. Latem potrawę przygotowuje się w żeliwnym kociołku ustawianym na ognisku. Potrawę można również przygotować w domu prażąc ziemniaki w garnku ustawionym na kuchence. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kefiru.


SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków,
2 marchewki,
2 cebule,
1 burak ćwikłowy,
25 dag kiełbasy cienkiej,
20 dag boczku wędzonego,
1 pęczek natki pietruszki,
4 łyżki smalcu,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Warzywa obieram. Ziemniaki kroję w ćwiartki. Marchewkę, buraka i kiełbasę kroję w plastry. Cebulę kroję w piórka, a boczek w paski.
  2. Na dno garnka wrzucam smalec. Nakładam porcję ziemniaków, porcję cebuli, kiełbasy, marchewki, buraka oraz boczku. Posypuję posiekaną natką pietruszki. Oprószam solą i pieprzem. Znów nakładam kolejną warstwę ziemniaków i pozostałe składniki. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników.
  3. Wierzch oprószam solą oraz pierzem. Garnek przykrywam i stawiam na małym ogniu. Duszę do miękkości. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz