SKŁADNIKI:
Ciasto:
200 ml ciepłego mleka,
25g drożdży,
1/3 szklanki cukru,
400g mąki,
50g masła,
1 jajko,
Masa cynamonowa:
1,5 łyżki cynamonu,
100g cukru,
100g masła.
PRZYGOTOWANIE:
- Ciasto: Drożdże rozpuszczam w mleku
razem z 1 łyżeczką cukru oraz 1 łyżeczką mąki. Odstawiam do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczam. Mąkę przesiewam, dodaję rozczyn, przestudzone masło oraz
pozostałe składniki i wyrabiam łyżką ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia.
- Masa cynamonowa: Masło razem z
cukrem i cynamonem ucieram na jednolitą masę.
- Gdy
ciasto podwoi swą objętość, rozwałkowuję je tworząc kwadrat. Ciasto smaruję masą cynamonową. Zwijam w rulon, który następnie kroję nożem na ok. 2cm
kawałki.
- Kawałki
ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w
temperaturze 180 stopni.
Ładnie Ci wyszły:) ja je zawsze tak przypiekam, że są jak kamień. Ale mam nadzieje że kiedyś mi się udadzą dobre :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj z tego przepisu, zawsze wychodzą i są miękkie.
UsuńŚlicznie wyglądają, już jakiś czas się za nie zabieram :)
OdpowiedzUsuń