piątek, 27 lutego 2015

Cynamonowe ślimaki

A oto przepis na cynamonowe ślimaczki. Są nieskomplikowane w przygotowaniu, niedrogie i jednocześnie bardzo smaczne.  


SKŁADNIKI:
Ciasto:
200 ml ciepłego mleka,
25g drożdży,
1/3 szklanki cukru,
400g mąki,
50g masła,
1 jajko,
Masa cynamonowa:
1,5 łyżki cynamonu,
100g cukru,
100g masła.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Ciasto: Drożdże rozpuszczam w mleku razem z 1 łyżeczką cukru oraz 1 łyżeczką mąki. Odstawiam do wyrośnięcia. Masło rozpuszczam. Mąkę przesiewam, dodaję rozczyn, przestudzone masło oraz pozostałe składniki i wyrabiam łyżką ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia.
  2. Masa cynamonowa: Masło razem z cukrem i cynamonem ucieram na jednolitą masę.
  3. Gdy ciasto podwoi swą objętość, rozwałkowuję je tworząc kwadrat. Ciasto smaruję masą cynamonową. Zwijam w rulon, który następnie kroję nożem na ok. 2cm kawałki.
  4. Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.

3 komentarze:

  1. Ładnie Ci wyszły:) ja je zawsze tak przypiekam, że są jak kamień. Ale mam nadzieje że kiedyś mi się udadzą dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj z tego przepisu, zawsze wychodzą i są miękkie.

      Usuń
  2. Ślicznie wyglądają, już jakiś czas się za nie zabieram :)

    OdpowiedzUsuń