SKŁADNIKI:
½ kg śledzi matiasów,
1 jabłko,
1 cebula czerwona,
5 dag suszonej żurawiny,
6 łyżek śmietany 18%,
sok z ½ cytryny,
szczypta cukru,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Śledzie
moczę dobę we wodzie (3-4 razy zmień wodę na czystą). Cebulę obieram i kroję w piórka. Solę i odstawiam na 15 minut.
2. Jabłko
obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do miski. Dodaję śmietanę, cebulę, żurawinę oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Doprawiam do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.
3. Dodaję śledzie. Mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce, aby śledzie się „przegryzły”.
Gotowe śledziki wykładam na talerz.
Uwielbiam sledzia w smietanie, pycha
OdpowiedzUsuń