czwartek, 19 lutego 2015

Roladki schabowe z marynowanymi pieczarkami i papryką

Dziś na obiad polecam pyszne roladki schabowe. Są łatwe do przygotowania. Doskonałe na obiad dla całej rodziny.


SKŁADNIKI:
½ kg schabu bez kości,
10 sztuk pieczarek marynowanych,
po 2 strąki marnowanej papryki czerwonej i zielonej,
2 łyżki masła,
2 łyżeczki papryki ostrej mielonej,
1 łyżka mąki,
1 łyżka śmietany 18%,
½ łyżeczki musztardy,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Schab kroję w plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Oprószam solą oraz pieprzem. Na każdy płat mięsa kładę po kawałku papryki czerwonej i zielonej oraz po dwie pieczarki. Mięso zwijam w roladki i spinam wykałaczkami.
  2. Przygotowane roladki obsmażam na maśle. Wlewam 1 litr wody. Wsypuję mąkę oraz paprykę mieloną. Duszę na małym ogniu do miękkości.
  3. Śmietanę mieszam z musztardą. Wlewam odrobinę wywaru spod mięsa. Mieszam i wlewam do sosu. Gotuję 3 minuty. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Roladki układam na talerzu, usuwam wykałaczki. Podaję z ziemniakami i sosem.

1 komentarz:

  1. Roladki to ja lubię, nawet bardzo, chętnie przyłaczylabym się do takiego obiadku

    OdpowiedzUsuń