SKŁADNIKI:
3 cukinie,
40 dag mięsa mielonego wieprzowego,
1 papryka czerwona,
1 papryka żółta,
1 cebula,
15 dag sera żółtego,
bazylia,
sól,
pieprz,
oliwa.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso mielone razem z posiekaną cebulą podsmażam na
oliwie. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podlewam niewielką
ilością wody i duszę około 10 minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem
oraz bazylią.
2. Cukinie
przekrawam wzdłuż na pół. Łyżką wydrążam gniazda nasienne. Wgłębienia
wypełniam przygotowanym farszem. Oprószam solą oraz pieprzem. Wierzch
posypuję startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
3. Cukinie
układam w naczyniu żaroodpornym, skrapiam oliwą i zapiekam około 40 minut
w temperaturze 180 stopni.
Takie cukinie lubię z różnymi farszami...
OdpowiedzUsuńDziękuje:)
UsuńSuper propozycja obiadowa, też gustuje w nadziewanych cukiniach :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńLubię faszerowane warzywa, więc chętnie podglądam jaki farsz do nich robią inni :)
OdpowiedzUsuń