niedziela, 15 lutego 2015

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką

Na dzisiejszy obiad polecam pyszną cukinię. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała na obiad lub ciepłą kolację.


SKŁADNIKI:
3 cukinie,
40 dag mięsa mielonego wieprzowego,
1 papryka czerwona,
1 papryka żółta,
1 cebula,
15 dag sera żółtego,
bazylia,
sól,
pieprz,
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso mielone  razem z posiekaną cebulą podsmażam na oliwie. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podlewam niewielką ilością wody i duszę około 10 minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.
2. Cukinie przekrawam wzdłuż na pół. Łyżką wydrążam gniazda nasienne. Wgłębienia wypełniam przygotowanym farszem. Oprószam solą oraz pieprzem. Wierzch posypuję startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
3. Cukinie układam w naczyniu żaroodpornym, skrapiam oliwą i zapiekam około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

5 komentarzy:

  1. Takie cukinie lubię z różnymi farszami...

    OdpowiedzUsuń
  2. Super propozycja obiadowa, też gustuje w nadziewanych cukiniach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię faszerowane warzywa, więc chętnie podglądam jaki farsz do nich robią inni :)

    OdpowiedzUsuń