SKŁADNIKI:
50 dag żołądków z kurczaka,
6 skrzydełek z kurczaka,
1 cebula,
½ marchewki,
½ pietruszki,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1,5 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
majeranek,
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
- Żołądki
wkładam do garnka, zalewam wodą i zagotowuję. Odcedzam wodę i wlewam świeżą. Żołądki gotuję do miękkości w osolonej wodzie.
- Skrzydełka
zalewam 1,5 litra wody. Dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu około 20 minut. Do wywaru
dodaję pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz cebulę. Gotuję kolejne 45
minut.
- Skrzydełka wyjmuję i obieram z kości. Mięso dodaję do wywaru. Ugotowane żołądki kroję w paski i także
dodaję do wywaru. Zagotowuję.
- Do
wywaru dodaję koncentrat pomidorowy. Z masła i mąki przygotowuję zasmażkę.
Dodaję do flaczków. Chwilę gotuję. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz
majerankiem.
Pycha!!! Bardzo takie lubię
OdpowiedzUsuńDziękuje:)
UsuńBardzo smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńRobię czasem podobne, bo przyznam, że za tymi tradycyjnymi flakami to jakoś nie przepadam. A takie są pycha.
OdpowiedzUsuń