poniedziałek, 23 lutego 2015

Flaczki z żołądków drobiowych

Dziś na obiad proponuję pyszne flaczki z żołądków drobiowych. Smakiem nie odbiegają od tradycyjnych flaczków. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny.


SKŁADNIKI:
50 dag żołądków z kurczaka,
6 skrzydełek z kurczaka,
1 cebula,
½ marchewki,
½ pietruszki,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1,5 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
majeranek,
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprz,

PRZYGOTOWANIE:
  1. Żołądki wkładam do garnka, zalewam wodą i zagotowuję. Odcedzam wodę i wlewam świeżą. Żołądki gotuję do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Skrzydełka zalewam 1,5 litra wody. Dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu około 20 minut. Do wywaru dodaję pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz cebulę. Gotuję kolejne 45 minut.
  3. Skrzydełka wyjmuję i obieram z kości. Mięso dodaję do wywaru. Ugotowane żołądki kroję w paski i także dodaję do wywaru. Zagotowuję.
  4. Do wywaru dodaję koncentrat pomidorowy. Z masła i mąki przygotowuję zasmażkę. Dodaję do flaczków. Chwilę gotuję. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz majerankiem. 

4 komentarze:

  1. Robię czasem podobne, bo przyznam, że za tymi tradycyjnymi flakami to jakoś nie przepadam. A takie są pycha.

    OdpowiedzUsuń