SKŁADNIKI:
1,5 kg szynki wieprzowej bez kości,
2 cebule,
½ łyżki papryki słodkiej mielonej,
½ łyżki majeranku,
½ łyżki pieprzu,
1 łyżeczka soli
szczypta czosnku granulowanego,
100 ml oleju.
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę
obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do cebuli dodaję olej oraz
wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszam marynatę.
- Mięso myję i osuszam. Nacieram mięso marynatą. Odstawiam na 2 godziny w chłodne
miejsce.
- Szynkę
układam w naczyniu żaroodpornym i polewam marynatą. Piekę około 2 godziny w
temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając mięso powstałym w czasie
pieczenia sosem.
Smaczniasta szyneczka, lubię takie domowe wedliny
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń