czwartek, 12 lutego 2015

Faworki warkocze

Kto ma dosyć tradycyjnych faworków niech przygotuje faworki warkocze. Wbrew pozorom są łatwe do przygotowania i przy tym ładnie wyglądają. 


SKŁADNIKI:
30 dag mąki,
5 łyżek śmietany 18%,
1 jajko,
4 żółtka,
1,5 łyżki octu,
szczypta soli,
olej do smażenia,
cukier puder do posypania.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Mieszam ze śmietaną. Dodaję jajko, żółtka, sól oraz ocet. Zagniatam ciasto.
2. Ciasto wybijam drewnianym wałkiem około 15 minut. Następnie bardzo cienko je rozwałkowuję.
3. Ciasto kroję na prostokąty o wymiarach 3cm x 20 cm. Każdy pasek ciasta nacinam wzdłuż w dwóch miejscach. Przekładając nacięte paski ciasta zaplatam warkocze. Końce warkoczy sklejam.
4. Warkocze smażę na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu oprószam cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz