piątek, 20 lutego 2015

Trufelki z suszonymi jabłkami

Czasami warto pozwolić sobie na małe co nieco. Ciasteczka są łatwe do przygotowania. Suszone jabłka możemy zastąpić rodzynkami lub suszoną żurawiną.


SKŁADNIKI:
20 sztuk herbatników,
5 plasterków suszonych jabłek,
½ kostki masła,
3 łyżki cukru,
3 łyżki kakao,
1,5 łyżki spirytusu,
10 dag orzechów włoskich.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Herbatniki kruszę w pył. Suszone jabłka kroję w drobną kosteczkę.
  2. Masło ucieram z cukrem, kakao i spirytusem. Dodaję pokruszone herbatniki oraz suszone jabłka. Dokładnie mieszam. Z masy formuję niewielkie kuleczki.
  3. Trufelki obtaczam w posiekanych orzechach włoskich. Wkładam na godzinę do lodówki, aby stwardniały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz