Dziś "Tłusty Czwartek", a ja chce zaproponować pyszne pączki z bitą śmietaną. Są puszyste i wspaniale smakują. Czasami warto nie liczyć kalorii.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
1,5 szklanki mleka,
3 dag drożdży,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka soli,
1 jajko,
2 żółtka,
75 dag mąki,
5 dag margaryny,
1,5 łyżki spirytusu,
Bita śmietana:
300 ml śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru,
Polewa:
2 łyżki margaryny,
3 łyżki kakao,
3 łyżki wody,
3 łyżki cukru,
wiórki kokosowe do posypania.
PRZYGOTOWANIE:
- W
ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Dodaję cukier, cukier waniliowy, sól, jajko oraz
żółtka. Mieszam. Stopniowo dodaję po troszeczku mąki. Na końcu wlewam rozpuszczoną, przestudzoną margarynę oraz spirytus. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
- Ciasto
wykładam na stolnicę, rozwałkowuję na grubość 1,5cm. Szeroką szklanką wykrawam w
cieście krążki. Smażę na rumiano na rozgrzanym oleju.
- Schłodzoną
śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Pączki przekrawam na pół. Ubitą
śmietaną przekładam pączki.
- Z margaryny, kakao, cukru oraz wody gotuję polewę. Gęstą polewą smaruję pączki. Oprószam wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz