SKŁADNIKI:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki,
150g masła,
4 łyżki cukru pudru,
3 żółtka,
1 jajko,
2 łyżki gęstej śmietany,
20g drożdży,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa makowa:
250g maku,
1 jajko,
3 łyżki margaryny,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki cukru,
50g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały),
kilka kropli aromatu migdałowego,
Dodatkowo:
1 tabliczka gorzkiej czekolady,
kolorowe perełki.
PRZYGOTOWANIE:
1. Masa makowa: Mak zaparzam we wrzątku i mielę 2x. Do maku
dodaję jajko, cukry, rozpuszczoną margarynę, bakalie oraz aromat. Dokładnie mieszam masę.
2. Ciasto: Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Mąkę przesiewam na
stolnicę i łączę z masłem. Dodaję żółtka, jajko, cukier puder, proszek do
pieczenia oraz drożdże wymieszane ze śmietaną. Zagniatam ciasto.
3. Ciasto cienko rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Na każdy
kawałek ciasta nakładam porcję masy makowej. Zwijam rogaliki. Rogaliki układam na
blaszce i piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną i polewam nią rogaliki.
Całość posypuję kolorowymi perełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz