SKŁADNIKI:
Biszkopt:
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki,
3 łyżki oleju,
1,5 łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu.
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30%,
4 łyżki cukru pudru,
1 łyżka żelatyny,
100 ml wody,
Dodatkowo:
500 ml coca coli,
2 opakowania galaretki bursztynowej o smaku coli.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt:
Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając naprzemiennie dodaję żółtka oraz
cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do
pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o średnicy 22 cm, wyłożoną papierem do
pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na
sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaję przestudzoną, jeszcze płynną
żelatynę. Miksuję. Masę wykładam na upieczony biszkopt i wyrównuję. Odstawiam do
stężenia.
3. Coca colę przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia (nie
gotuję!). Wsypuję galaretki, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejącą
galaretkę wylewam na wierzch ciasta. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.
Wspaniałe ciasto ,cudnie się prezentuje ..wnioskując z składników ciasto jest przepyszne )
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńwygląda zachęcająco :) chętnie wypróbuję ten przepis! zapraszamy również do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńWygląda jak z żurnala, pysznie!
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś coś trochę podobnego - muszę przyznać, że to ciasto dla koneserów :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze:)
OdpowiedzUsuń