SKŁADNIKI:
15g drożdży,
1 płaska łyżeczka cukru,
1/2 kg mąki,
2,5 łyżki masła,
200 ml soku z buraka ćwikłowego,
100 ml ciepłego mleka,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 papryczki chilli,
szczypta pieprzu,
1 jajko,
PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże
rozcieram z cukrem oraz łyżeczką mąki. Dodaję mleko. Mieszam i odstawiam
do wyrośnięcia.
2. Mąkę
przesiewam do miski. Dodaję sól, pieprz, rozpuszczone masło, rozczyn, sok
z buraka oraz bardzo drobno pokrojoną papryczkę chilli. Dokładnie wyrabiam
ciasto.
3. Przygotowane
ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję na grubość 1cm. Foremką w
kształcie serca wykrawam w cieście serduszka. Bułeczki układam na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Odstawiam do
30 minut do wyrośnięcia.
4. Piekę
w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz