SKŁADNIKI:
Ciasto:
3 jajka
15 dag cukru
½ szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka cynamonu
3 gruszki
Polewa:
1 tabliczka białej czekolady
1,5 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE:
- Ciasto: Jajka ucieram z cukrem na
puszystą masę. Nadal ucierając naprzemiennie dodaję olej oraz mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem.
- Gruszki
obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Gruszki dodaję do ciasta. Dokładnie mieszam ciasto łyżką.
- Ciasto
wykładam na blaszkę (wymiary 10cmx35cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
- Polewa: Czekoladę łamię na
kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam.
Polewą polewam przestudzone ciasto.
Ciasto wygląda bardzo smakowicie. Nie piekłam jeszcze murzynka z gruszkami, a chyba muszę spróbować. Pozdrawiam (:
OdpowiedzUsuń