wtorek, 24 lutego 2015

Murzynek z gruszkami

Dziś do porannej kawy proponuję murzynka z gruszkami. Ciasto można przygotować w kilka minut. Jest wilgotne i bardzo smaczne. 


SKŁADNIKI:
Ciasto:
3 jajka
15 dag cukru
½ szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka cynamonu
3 gruszki
Polewa:
1 tabliczka białej czekolady
1,5 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE:
  1. Ciasto: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając naprzemiennie dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem.
  2. Gruszki obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Gruszki dodaję do ciasta. Dokładnie mieszam ciasto łyżką.
  3. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 10cmx35cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Polewa: Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam. Polewą polewam przestudzone ciasto. 

1 komentarz:

  1. Ciasto wygląda bardzo smakowicie. Nie piekłam jeszcze murzynka z gruszkami, a chyba muszę spróbować. Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń