SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka,
3/4 szklanki cukru,
1 szklanka mąki,
5 łyżek oleju,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
skórka otarta z jednej pomarańczy,
Masa pomarańczowa:
500ml soku pomarańczowego,
2 opakowania galaretki pomarańczowej,
Dodatkowo:
3 duże pomarańcze,
2 opakowania galaretki pomarańczowej.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt:
Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal
ubijając dodaję olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz skórkę z
pomarańczy. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm). Piekę 30 minut w
temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty.
2. Masa pomarańczowa:
Sok przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki, rozpuszczam i odstawiam do przestudzenia. Gęstą masą przekładam upieczony biszkopt.
3. Pomarańcze obieram ze skóry. Ostrym nożem filetuję owoce,
usuwając błonki. Kawałki owoców układam na wierzchu biszkoptu.
4. Dwie galaretki rozpuszczam w 600 ml wrzącej wody. Odstawiam do
przestudzenia. Tężejącą galaretką zalewam owoce na biszkopcie. Ciasto wstawiam na 2
godziny do lodówki.
Bardzo fajne ciasto. Zapisuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam:)
UsuńNo i zrobiłam to ciasto - wyszło pyszne, winne :)
UsuńBiszkopt zrobiłam wg swojego sprawdzonego przepisu, ale dodałam też pomarańczową skórkę. Zwiększyłam także ilość składników, bo robiłam ciasto w dużej blaszce. Polecam - było pyszne!
Acha, ciasto piekłam na zakończenie karnawału i zawiozłam do pracy. Wszystkim smakowało :)
UsuńPozdrawiam!
pięknie wygląda, a biszkopt taki żółciutki! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńŚwietny pomysł z tym sokiem z pomarańczy, ciacho musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuń