piątek, 13 lutego 2015

Pomarańczowiec

Dzisiaj piątek 13-go, dzień ten wcale nie musi być pechowy. Gdy do porannej kawy zjemy kawałek pysznego ciacha od razu poczujemy się lepiej i będziemy pełni optymizmu. Dziś proponuję ciasto pachnące pomarańczami, mocno orzeźwiające. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka,
3/4 szklanki cukru,
1 szklanka mąki,
5 łyżek oleju,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
skórka otarta z jednej pomarańczy,
Masa pomarańczowa:
500ml soku pomarańczowego,
2 opakowania galaretki pomarańczowej,
Dodatkowo:
3 duże pomarańcze,
2 opakowania galaretki pomarańczowej.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz skórkę z pomarańczy. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm). Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty.
2. Masa pomarańczowa: Sok przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki, rozpuszczam i odstawiam do przestudzenia. Gęstą masą przekładam upieczony biszkopt.
3. Pomarańcze obieram ze skóry. Ostrym nożem filetuję owoce, usuwając błonki. Kawałki owoców układam na wierzchu biszkoptu.
4. Dwie galaretki rozpuszczam w 600 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Tężejącą galaretką zalewam owoce na biszkopcie. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. No i zrobiłam to ciasto - wyszło pyszne, winne :)
      Biszkopt zrobiłam wg swojego sprawdzonego przepisu, ale dodałam też pomarańczową skórkę. Zwiększyłam także ilość składników, bo robiłam ciasto w dużej blaszce. Polecam - było pyszne!

      Usuń
    2. Acha, ciasto piekłam na zakończenie karnawału i zawiozłam do pracy. Wszystkim smakowało :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. pięknie wygląda, a biszkopt taki żółciutki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł z tym sokiem z pomarańczy, ciacho musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń