środa, 25 lutego 2015

Zupa gulaszowa z indykiem i kukurydzą

Na dzisiejszy obiad polecam pyszną zupę gulaszową z kukurydzą. Do jej przygotowania wykorzystuję mięso z indyka, można je oczywiście zastąpić innym mięsem. Zupa jest sycąca, najczęściej ją podaję z pieczywem.


SKŁADNIKI:
60 dag mięsa gulaszowego z indyka,
1 marchewka,
ćwiartka selera,
1 cebula,
3 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1/2 łyżki papryki ostrej mielonej,
1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
1 łyżka mąki,
3 łyżki masła,
szczypta majeranku,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso kroję w kostkę i oprószam mąką. Razem z pokrojoną w kostkę cebulą podsmażam na maśle. Do mięsa wlewam 2 litry wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz paprykę mieloną. Gotuję na małym ogniu 30 minut.
2. Marchewkę oraz seler obieram i kroję w kostkę. Dodaję do zupy. Gotuję kolejne 30 minut.
3. Na końcu do wywaru dodaję kukurydzę i gotuję 5 minut. Zupę doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem. 

1 komentarz: