czwartek, 19 lutego 2015

Ciasto bez pieczenia z granatem

Pyszne ciasto z galaretką i granatem. Można je przygotować w kilkanaście minut. Ciasto dla prawdziwych łasuchów. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
1/2 opakowania okrągłych biszkoptów,
2 granaty,
500 ml śmietany 30%,
1 łyżka cukru pudru,
3 opakowania galaretki truskawkowej.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkoptami wykładam dno tortownicy o średnicy 22cm.
2. Jedną z galaretek rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję tężejącą galaretkę. Miksuję. Masę wykładam na biszkopty, wyrównuję i odstawiam do stężenia. 
3. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku. Studzę. Granaty obieram z błonek. Owoce wykładam na wierzch ciasta. Zalewam tężejącą czerwoną galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.

4 komentarze:

  1. Z granatem musiało być wyjątkowo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Granat pewnie fajnie chrupie, przyjemny i lekki deserek w sam raz na lato :)

    OdpowiedzUsuń