SKŁADNIKI:
Ciasto:
9 białek,
4 żółtka,
1,5 szklanki cukru,
1,5 łyżki cukru waniliowego,
1,5 szklanki mąki + 2 łyżki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka oleju,
1 łyżka kakao,
3 łyżki suchego maku,
1 opakowanie kisielu wiśniowego,
Masa:
400 g serka homogenizowanego waniliowego,
5 opakowań galaretek o różnych kolorach.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Białka
ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier oraz cukier waniliowy. Nadal
ubijając dodaję naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz
olej. Miksuję. Ciasto dzielę na cztery równe części. Do pierwszej części dodaję mak, do drugiej- kakao, do trzeciej- kisiel, a do czwartej- 4 żółtka i 2 łyżki
mąki. Każdą z części dokładnie mieszam.
2. Na blaszkę (wymiary 25x35cm) wyłożoną papierem do
pieczenia nakładam naprzemiennie po dwie łyżki każdego z ciast. Zaczynam od
środka i nakładam w to samo miejsce, tak aby powstały kolorowe kręgi. Piekę około
45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu zdejmuję papier i przekrawam ciasto na dwa blaty.
3. Masa: Cztery galaretki rozpuszczam w 1 szklance wrzątku (każdą osobno). Galaretki wylewam na płaskie naczynia i odstawiam do stężenia. Następnie kroję je w kosteczkę. Ostatnie opakowanie galaretki także rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Tężejącą galaretkę miksuję z serkami homo. Do masy dodaję pokrojone galaretki i mieszam.
3. Masa: Cztery galaretki rozpuszczam w 1 szklance wrzątku (każdą osobno). Galaretki wylewam na płaskie naczynia i odstawiam do stężenia. Następnie kroję je w kosteczkę. Ostatnie opakowanie galaretki także rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Tężejącą galaretkę miksuję z serkami homo. Do masy dodaję pokrojone galaretki i mieszam.
4. Masą przekładam upieczone placki. Ciasto schładzam 1-2 godziny
w lodówce, następnie oprószam je cukrem pudrem.
Ciasto bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńRobi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńJakie ładne kolorki :)
WYJAŚNIENIE: Ciasto podstawowe robimy tylko z białek - 9 sztuk. Po rozdzieleniu ciasta do jednej z części dodajemy 4 żółtka. Pięć żółtek więc nam zostaje. Ja je wykorzystuję np. do przygotowania kruchych ciastek:)
OdpowiedzUsuńsmaczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńCiasto pracochłonne, ale warte tego trudu, wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne i kolorowe! Z pewnością nikt nie przejdzie obok niego obojętnie!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo efektownie
OdpowiedzUsuńcudo
OdpowiedzUsuńKtoś skopiował Twój przepis, i wiele innych http://stylowi.pl/31851814
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest super :) Piekłam tydzień temu i wszystkim smakowało :)
OdpowiedzUsuń