SKŁADNIKI:
300g fasoli białej perłowej,
400g żeberek wieprzowych,
250g kiełbasy cienkiej,
250g szynki wędzonej,
1 cebula,
1 marchewka,
1/2 pietruszki,
3 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1/2 łyżki kminku,
1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
2 łyżeczki papryki ostrej mielonej,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
oliwa,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Fasolę przekładam do garnka. Dodaję żeberka, liście laurowe,
ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Wlewam 2
litry wody. Gotuję na małym ogniu godzinę.
2. Marchewkę i pietruszkę kroję w plasterki. Dodaję do
wywaru. Cebulę drobno siekam, szklę na oliwie i dodaję do fasoli. Kiełbasę kroję w plasterki, a szynkę w kostkę. Z wywaru wyjmuję żeberka i kroję je w
kostkę. Kiełbasę, szynkę oraz żeberka podsmażam na oliwie i dodaję do fasoli.
Gotuję 20 minut.
3. Do wywaru dodaję koncentrat pomidorowy. Mieszam i gotuję 5 minut. Potrawę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz