piątek, 13 lutego 2015

Muffinki z jabłkami

Dziś na kolację polecam przygotować pyszne muffinki z jabłkami. Są łatwe i szybkie do przygotowania. Doskonale smakują ze szklaną ciepłego mleka lub kakao. Na kolację idealne.


SKŁADNIKI:
2 jajka,
2/3 szklanki mleka,
1/3 szklanki oleju,
1,5 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki cukru kryształu,
1/2 łyżki cukru waniliowego,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
szczypta cynamonu,
2 jabłka.

PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka  mieszam trzepaczką razem z mlekiem i olejem. W osobnym naczyniu mieszam mąkę, cukry, sól, proszek do pieczenia oraz cynamon.
2. "Suche" składniki stopniowo dodaję do "mokrych". Dokładnie mieszam ciasto. Do ciasta dodaję obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Mieszam.
3. Ciasto przekładam do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki. Piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni.

3 komentarze: