sobota, 14 lutego 2015

Sałatka z gruszką, orzechami i żółtym serem

Uwielbiam lekkie sałatki. Dziś na kolację proponuję więc lekką sałatkę z gruszką, prażonymi orzechami i serem. Jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna.


SKŁADNIKI:
5 liści sałaty kruchej,
5 liści sałaty masłowej,
1 gruszka,
3 dag orzechów włoskich,
5 dag sera żółtego,
1 łyżka jogurtu naturalnego,
1 łyżka śmietany 18%,
sok z cytryny,
cukier.

PRZYGOTOWANIE:
1.Liście sałaty płuczę, rozdrabniam na mniejsze kawałki. Gruszkę obieram, usuwam gniazdo nasienne, kroję na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie prażę na suchej patelni. Ser żółty kroję w niewielką kostkę. Gruszkę, orzechy oraz ser dodaję do sałaty. Delikatnie łączę wszystkie składniki.
2. Jogurt naturalny mieszam ze śmietaną, sokiem z cytryny oraz cukrem. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę.

2 komentarze:

  1. Taka prosta a zarazem ciekawe smaki :), orzechy włoskie do sałatek są najlepsze :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń