piątek, 20 lutego 2015

Zupa jarzynowa z jajkiem

Dziś prezentuję przepis na prostą zupę jarzynową z jajkiem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. 


SKŁADNIKI:
3 skrzydełka z kurczaka,
1 marchewka,
1/2 korzenia pietruszki,
1/2 pora,
15 dag fasolki szparagowej zielonej,
10 dag groszku zielonego,
5 ziemniaków,
2 łyżki śmietany 18%,
4 łyżki śmietany 30%,
2 jajka,
natka pietruszki,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Skrzydełka przekładam do garnka. Wlewam 2 litry wody. Gotuję 45 minut na małym ogniu.
2. Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Pora kroję w plasterki. Fasolkę kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, pora, fasolkę oraz groszek dodaję do wywaru. Gotuję 20 minut.
3. Śmietany razem mieszam i wlewam do zupy. Gotuję jeszcze przez 3 minuty. Zupę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
4. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w ćwiartki. Gotową zupę wylewam na talerz, dodaję jajka i posypuję natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz