niedziela, 15 lutego 2015

Karmelizowane gruszki z sosem piernikowym

Latem najczęściej sięgam po desery lodowe, zimą wolę desery na ciepło. Karmelizowane gruszki z sosem piernikowym to pyszny deser dla całej rodziny, wspaniale pachnie i smakuje. Owoce rozpływają się ustach.



 SKŁADNIKI:
3 gruszki,
5 łyżek cukru,
5 dag masła,
1 tabliczka białej czekolady,
1/2 łyżki mleka,
2 łyżeczki przyprawy korzennej,
szczypta cynamonu.

PRZYGOTOWANIE:
1. Gruszki obieram, przekrawam na pół i usuwam gniazda nasienne. Na patelni rozpuszczam masło. Wsypuję cukier i mieszam. Dodaję gruszki. Smażę na małym ogniu po 5 minut z każdej strony.
2. Czekoladę łamię na kostki. Rozpuszczam nad na kąpielą wodną. Dodaję mleko, przyprawę korzenną oraz cynamon. Dokładnie mieszam.
3. Przygotowane gruszki układam na talerzu, polewam sosem piernikowym. Podaję na ciepło.

4 komentarze: