SKŁADNIKI:
60 dag filetu z piersi indyka,
10 plasterków suszonych jabłek,
6 łyżek oleju
15 dag żurawiny świeżej lub mrożonej,
150 ml czerwonego wytrawnego wina,
3 łyżeczki miodu,
sól,
pieprz kolorowy,
papryka ostra mielona.
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso nacinam nożem wzdłuż, tak aby powstał jeden
duży płat mięsa. Rozbijam lekko tłuczkiem. Oprószam solą oraz pieprzem
kolorowym. Na płacie mięsa układam plasterki suszonego jabłka. Mięso zwijam
w roladę i związuję nićmi. Nacieram dookoła solą, pieprzem oraz ostrą
mieloną papryką.
- Roladę układam w naczyniu żaroodpornym, skrapiam olejem i przykrywam. Piekę 70-75 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie
pieczenia kilkakrotnie polewam mięso wytworzonym sosem.
- Żurawinę przekładam do garnka. Wlewam wino, wsypuję
szczyptę soli. Gotuję na małym ogniu około 20 minut. Dodaję miód, mieszam
i chwilę gotuję.
- Z upieczonej rolady zdejmuję nitkę. Mięso kroję w plastry. Polewam sosem żurawinowym.
- Roladę można dodatkowo podać z pieczonymi figami (figi kroję na ćwiartki i zapiekam na blaszce przez 3-4 minuty w 180 stopniach).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz