poniedziałek, 16 lutego 2015

Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską

Ugotowaliście już obiad? Jeśli nie macie pomysłu, co dzisiaj przygotować, zróbcie gołąbki. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Można je podawać z ulubionym sosem.


SKŁADNIKI:
1/2 kapusty pekińskiej,
500g mięsa mielonego wieprzowego,
1 saszetka ryżu,
2,5 łyżki kaszy manny,
2 jajka,
1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej,
oliwa,
sól,
pieprz,
mąka.

PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę pekińską bardzo drobno kroję, solę i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie odciskam powstały sok.
2. Do kapusty dodaję mięso mielone, ugotowany ryż, kaszę mannę, jajka, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję owalne kotleciki. Obtaczam je w mące.
3. Gołąbki obsmażam na patelni z dwóch stron na oliwie. Następnie przekładam je do garnka. Zalewam wodą i wsypuję przyprawę uniwersalną. Gotuję na małym ogniu około 30 minut.  

3 komentarze:

  1. Klasyczne gołąbki w nowoczesnym wydaniu, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo je lubię, dużo szybsze o przygotowania i moze nawet pyszniejsze niż te tradycyjne

    OdpowiedzUsuń