Na dzisiejsze śniadanie polecam torcik omletowy, podany z chrupiącymi grzankami. Śniadanie do przegotowania w kilka minut. Zapraszam!!!
SKŁADNIKI:
4 jajka,
1/2 pęczka szczypiorku,
1 pomidor,
1/2 kostki masła,
1 bułka,
sól,
pieprz czarny,
pieprz ziołowy,
bazylia.
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotowuję omlet. Jajka wybijam na talerz. Dodaję posiekany szczypiorek oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie ubijam jajka widelcem. Na patelni rozpuszczam połowę masła. Wlewam jajka. Omlet smażę na małym ogniu,a gdy lekko się „zetnie” przewracam delikatnie na drugą stronę. Gotowy omlet przekładam na talerz.
2. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia omleta chwilę podsmażam plasterki pomidora. Oprószam je solą, pieprzem ziołowym i bazylią.
3. Na osobnej patelni rozpuszczam pozostałe masło. Na rozgrzany tłuszcz kładę pokrojoną w kromki bułkę. Grzanki smażę na rumiano z dwóch stron.
4. W omlecie wykrawam szklanką krążki. Na talerzyku układam warstwowo krążki z omleta i plasterki pomidora. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników. W taki sposób powstanie torcik omletowy, który podaję z chrupiącymi grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz