wtorek, 17 lutego 2015

Krucho- drożdżowa szarlotka z kisielem

Dziś do porannej kawusi proponuję pyszną szarlotkę z kisielem. Ciasto jest łatwe do przygotowania i długo zachowuje świeżość. Kisiel nadaje lekko kwaskowatego smaku, co doskonale współgra z jabłkami, które są słodkie.


SKŁADNIKI:
60 dag mąki,
25 dag margaryny,
1 jajko,
3 żółtka,
1/2 szklanki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki śmietany 18%,
3 dag drożdży,
1,5 kg jabłek np. szara reneta,
1 opakowanie cukru waniliowego - do jabłek,
2 łyżki cukru kryształu - do jabłek,
1 opakowanie kisielu cytrynowego - do jabłek,
cynamon- do jabłek.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Masę wlewam do ciasta. Zagniatam ciasto. 
2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta wkładam do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę wym. 24cmx30cm. 
3. Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Odciskam sok. Owoce wykładam na ciasto na blaszce. Posypuję kisielem, cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym. Na wierzch ciasta ścieram ciasto z zamrażalnika. 
4. Piekę około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto oprószam cukrem pudrem. 

4 komentarze:

  1. Szarlotka to dla mnie smak dzieciństwa i moja kochana babcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy drożdże trzeba rozpuścić w zimnej śmietanie ?? Czy trzeba podgrzać ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zimnej śmietanie i od razu dodać do ciasta.

      Usuń