poniedziałek, 16 lutego 2015

Śledzie w śmietanie z żurawiną i jabłkiem

Śledzik na ostatki- czemu nie? Śledzie są łagodne w smaku i szybkie do przygotowania. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
½ kg śledzi matiasów,
1 jabłko,
1 cebula czerwona,
5 dag suszonej żurawiny,
6 łyżek śmietany 18%,
sok z ½ cytryny,
szczypta cukru,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Śledzie moczę dobę we wodzie (3-4 razy zmień wodę na czystą). Cebulę obieram i kroję w piórka. Solę i odstawiam na 15 minut.
2. Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do miski. Dodaję śmietanę, cebulę, żurawinę oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Doprawiam do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. 
3. Dodaję śledzie. Mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce, aby śledzie się „przegryzły”. Gotowe śledziki wykładam na talerz. 

1 komentarz: