sobota, 21 lutego 2015

Szynka w marynacie cebulowej

Chciałabym przedstawić Wam przepis na pieczoną szynkę. Domowej roboty wędliny są o wiele smaczniejsze od tych kupowanych w sklepie. Nawet po kilku dniach świetnie smakują. Jeżeli chcemy dłużej zachować świeżość i soczystość takiej domowej wędliny przechowujemy ją w szczelnym pojemniku lub zawiniętą w folię aluminiową. 



SKŁADNIKI:
1,5 kg szynki wieprzowej bez kości,
2 cebule,
½ łyżki papryki słodkiej mielonej,
½ łyżki majeranku,
½ łyżki pieprzu,
1 łyżeczka soli
szczypta czosnku granulowanego,
 100 ml oleju.
  
PRZYGOTOWANIE:
  1. Cebulę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do cebuli dodaję olej oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszam marynatę.
  2. Mięso myję i osuszam. Nacieram mięso marynatą. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce.
  3. Szynkę układam w naczyniu żaroodpornym i polewam marynatą. Piekę około 2 godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając mięso powstałym w czasie pieczenia sosem.

2 komentarze: